Bijna twee eeuwen lang heeft de familie MENARD hetzelfde land bebouwd. De officiële en perfect bewaarde kadastrale gegevens tonen aan dat Jean MÉNARD in 1815 een aanzienlijke wijngaard bezat en al bij de distillatie betrokken was.
Tegenwoordig strekken de wijngaarden van de MÉNARD zich uit over zo'n 80 hectare. Op dit land, volledig gelegen in Grande Champagne, de belangrijkste cru van de Cognac-regio, oogsten ze wijnen om MENARD Cognac - Grande Fine Champagne (AOC) en MENARD Pineau des Charentes (AOC) te produceren.
Al deze wijnen worden ter plaatse gedestilleerd, in koperen distilleerkolven volgens de traditionele Charentaise-methode. Eenmaal gedestilleerd, is de eau de vie gerijpt in eiken vaten van Limousin, waar de tijd zijn langzame magie bewerkt om Ménard Cognac te creëren. De langere tijd in het vat geeft de Cognac zijn fijnere kwaliteiten. Aanzienlijke en merkbare veranderingen vinden plaats in het vat, zoals een afname in volume als gevolg van verdamping en het verlagen van het proefniveau. Bovendien absorbeert de eau de vie tannine uit het hout en verkrijgt het zijn prachtige amberkleur, zijn geur en zijn onvergelijkbare smaak - die "rancio" die zo kenmerkend is voor verouderde cognacs.